Parasieten

klhuisd_paras1Teken

Waarom behandelen?
Wanneer een teek zich vasthecht op een gastheer ontstaat er een lokale ontstekingsreactie. Deze ontsteking gaat gepaard met een harde, rode zwelling van de huid. Meestal is de tekenbeet zelf niet echt pijnlijk, omdat het speeksel een verdovende stof bevat.

De ontstekingsreactie die erop volgt kan wel pijn of jeuk veroorzaken. Teken kunnen echter ook allerlei pathogenen (ziekteverwekkers) overbrengen op zowel de mens als op onze huisdieren. De meest bekende voorbeelden zijn: de ziekte van Lyme, Babesiose en Erlichiose. Gelukkig kan gesteld worden dat gedurende de eerste 36 uur na een tekenbeet de kans op besmetting met één van deze ziekten vrij gering is. Dagelijks het dier op teken controleren is dus absoluut noodzakelijk.

Wanneer behandelen?

Teken komen het meest voor in de lente en herfst. Ze komen het meest voor aan bosranden en in struikgewas. Het is dus aangeraden om vanaf de lente tot de herfst de huisdieren te behandelen voor teken. Dit kan op eenvoudige wijze met een pipetje in de nek. Dagelijks en zeker na elke boswandeling moeten de dieren gecontroleerd worden en aanwezige teken moeten (met een tekentangetje) verwijderd worden.

klhuisd_paras2Vlooien

Waarom vlooien bestrijden?

Jeuk
Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij onze huisdieren. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet gaat stollen. Dit geeft jeuk en irritatie.

Wormen
Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.

Vlooienallergie
Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is voldoende om dit proces in stand te houden.

Wanneer behandelen?
Je moet het hele jaar door aandachtig zijn voor vlooien. Tijdens de winter verkiezen de vlooien graag de warmte van onze woningen. De kans op een vlooienplaag is aanzienlijk kleiner wanneer men gedurende het hele jaar aandacht besteedt aan vlooienbestrijding.

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen! Wij helpen u graag bij een juiste behandeling tegen deze parasieten, kom gerust langs in de praktijk voor meer informatie en de juiste producten.

Alle nodige producten zijn beschikbaar in de praktijkwinkel.