Parasieten

Konijnen, knaagdieren en fretten kunnen ook besmet worden met parasieten. Parasieten kunnen: ruiproblemen, haaruitval, jeuk, kale plekken veroorzaken, de weerstand van uw konijn verminderen, ziektes overbrengen en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Sommige van deze parasieten zijn zelfs overdraagbaar op mensen.

knaagd_paras1Vlooien

Deze kunnen zich zowel in de vacht als in de omgeving bevinden. Grote aantallen kunnen leiden tot bloedarmoede en vermagering. Bovendien kunnen vlooien wormen en andere ziektes overbrengen. Ze veroorzaken jeuk en soms geven ze allergische reacties.

Luizen

Deze kunt u voornamelijk vinden op de rug en rond het borstbeen. Afhankelijk van de ernst van de besmetting de volgende verschijnselen veroorzaken; jeuk, haaruitval, korsten en soms zelfs huidzweren. Wat opvalt zijn de aan de haren gekleefde eieren, de neten. Luizen veroorzaken al in kleine aantallen ernstige irritatie en vermagering. Bij grote aantallen kan verwerpen van de vruchten optreden en verwaarlozing van jongen.

Mijten

Er zijn verschillende soorten mijten en ze komen voor bij dieren van alle leeftijden. Vaak leven ze van huidschilfers. Meestal veroorzaken ze jeuk. Dit levert onrust op en de dieren beginnen te krabben en bijten waardoor huidirritaties ontstaan. Verder kunt u een onregelmatig haarkleed (dieren komen niet of moeilijk door de rui), roos, korstjes, kale plekjes en eczeem zien. Sommige mijten kunnen ook bij de mens huidirritatie geven.

Wormen

Een knaagdier met wormen zal sterk vermageren. De conditie zal verslechteren en daardoor ook de weerstand tegen andere ziekten.

Maden

Bij konijnen kan ook Myiasis (madenziekte) voorkomen. Wanneer vliegen actief zijn, schuilt er een gevaar voor het konijn. Een specifieke bromvlieg kan eitjes leggen rond de anus en in ontstoken wondjes. Deze eitjes komen uit en de larven kruipen onder de huid waar ze enorme schade aan kunnen richten (zelfs aan organen). Uiteindelijk kan dit zelfs de dood tot gevolg hebben.

Belangrijk dus om hier goed op te letten:

  • Konijnen preventief te behandelen een anti-parasitair middel
  • Konijnenkooi/-hok goed schoonhouden
  • Konijn regelmatig controleren (let hierbij vooral op de ontlasting en eventuele wondjes)

Konijnen die last hebben van dunne ontlasting/diarree :

  • Goed schoonmaken
  • Geen groenvoer geven en heel veel hooi ter beschikking stellenknaagd_paras2