Castratie

Wat is castreren?

Door de castratie wordt er geen testosteron meer geproduceerd. Testosteron is een hormoon dat zorgt voor de ontwikkeling van typische lichaamskenmerken zoals zwaardere bespiering, meer hals maar ook hengstengedrag zoals bijten, showgedrag en snel afgeleid zijn door (hengstige) merries.

paard_castratie1Castratie

Voordat een hengst gecastreerd kan worden moet het paard onderzocht worden of het wel gezond genoeg is om de narcose te ondergaan. Hiertoe wordt een algemeen lichamelijk onderzoek uitgevoerd en wordt naar het hart en de longen geluisterd. Ook is het belangrijk om het scrotum te controleren en dan met name of beide testikels volledig ingedaald zijn. Zo niet dan moet voor een andere operatie techniek gekozen worden die niet zomaar in het veld gedaan kan worden.

Tijdens de castratie wordt een snede gemaakt in het scrotum en het onderhuidse bindweefsel. Door deze snede kan de gehele testikel, deels gehuld in de uitstulping van het buikvlies naar buiten worden gehaald. De zaadstreng die nu nog omhuld is door de tunica vaginalis wordt gekneusd en afgebonden met een ligatuur, waarna dit kan worden afgeknipt en verwijderd. De snede in het scrotum wordt niet gehecht maar open gelaten zodat eventueel vocht afkomstig uit de wonde kan wegstromen. De wond groeit vanzelf en zeer snel weer dicht.

Eén van de voordelen van deze castratiemethode is dat er geen open verbinding met de buikholte bestaat omdat de tunica vaginalis tijdens de ingreep om de zaadstreng ligt en door de ligatuur wordt dichtgebonden. Castraties worden door ons doorgaans liggend uitgevoerd waarbij het paard volledig onder narcose is. Daardoor kunnen we overal goed bij en kan de operatie proper en efficiënt gebeuren, waardoor de kans op infectie van de operatiewonde veel kleiner is.

Nazorg

Beweging na de castratie voorkomt of beperkt zwelling. Weidegang is daarvoor ideaal. Zorg wel dat de pas gecastreerde hengst zich een beetje rustig houdt en steigeren zou voorkomen moeten worden. Volwassen dieren kunnen na enkele dagen alweer rustig aan het werk gezet worden. Pas gecastreerde hengsten dienen nog tenminste 6 weken gescheiden te worden gehouden van merries.