Zomereczeem

Het is voor veel paarden een jaarlijks terugkerend probleem. In de vroege zomer krijgen de paarden jeuk, ze schuren zich aan alles en in de herfst schiet er nog maar weinig over van wat ooit een mooie volle staart was.

De oorzaak

Het is een overgevoeligheidsreactie (allergische reactie) op Culicoïdes muggen. Dit zijn kleine insecten die elk jaar weer opduiken wanneer de temperatuur ’s nachts boven de 10 °C stijgt. Ze schuwen felle zon en wind (hierdoor komt zomereczeem veel minder voor in de kuststreek t.o.v. het binnenland). De muggen zijn het actiefst rond zonsopgang en zonsondergang. Ze komen haast nooit tot in de stallen en bij winderig regenweer zijn ze ook nergens te bespeuren.

De cullicoïdesmug is het actiefst op een warme vochtige windstille dag zonder te fel zonlicht, deze dagen zijn dan ook een ware kwelling voor paarden die allergisch zijn.

De symptomen

Jaarlijks terugkerend patroon waarbij je paard in de lente – vroege zomer begint te schuren, terwijl in de koudere herfst en wintermaanden de manen en staart terug groeien. De meest aangetaste plaatsen zijn de manen en de staart maar ook het hoofd, kruis en de buiknaad. Door de erge jeuk schuren, krabben of bijten de paarden zich soms tot bloedens toe.

De haren van de manen en staart worden uitgetrokken of breken af. De huid verdikt ter hoogte van de letsels. Het probleem start meestal al op vroege leeftijd (3-5jaar) en wordt vaak erger naarmate het paard ouder wordt.

Preventie

Het allerbelangrijkste (en eveneens allermoeilijkste) is de paarden niet in contact te laten komen met de muggen. Dit houdt in dat de paarden niet naar buiten mogen rond zonsopgang en zonsondergang. Ook als je rond deze periode gaat buiten rijden moet je altijd een goede muggen repellent spray gebruiken en zelfs meenemen om onderweg nog eens te kunnen aanbrengen.

Zeer efficiënt is een vliegendeken met heel kleine mazen waar de mugjes niet door kunnen. Het is wel belangrijk om dit deken zoveel mogelijk op te leggen omdat één muggenbeet dagenlang jeuk kan veroorzaken. Omdat deze maatregelen praktisch niet 100% haalbaar zijn, valt het resultaat dan ook tegen en zal een behandeling door de dierenarts nodig zijn.

Begin niet zelf te dokteren, maar laat de dierenarts naar je paard kijken. Ten eerste om vast te stellen dat het wel degelijk om zomereczeem gaat en vb. niet om een schimmelinfectie of een bacteriële huidinfectie. Ten tweede om een gepaste behandeling te starten.